7 полезни принципа от Мултилевъл маркетинга, които са приложими за всеки бизнес

Мултилевъл маркетинг

Мултилевъл маркетинга (МЛМ) е бизнес като всеки друг. Въпреки негативната слава, този бизнес има бъдеще в България. В световен мащаб това е единствения сектор от икономиката, който бележи ръст в продажбите и приходите по време на финансовата криза. Причина за това се крие в неговата основа – бизнес без офис, без служители, без склад. Тук не работите за никого, няма шеф и досадници. Работите за себе си и всичко зависи най-вече от теб самия.

Принцип № 1 „Изграждане“ на доверието у хората

Вашите партньори в бизнеса са сериозни хора, на които имате доверие и разчитате на тях. Ако ти се струва, че това твърдение не е съвсем така, тогава имаш възможността да „изградиш“ хората, с които работиш. Идеята на това „изграждане“ е да се отнасяме с уважение към хората, с които правим бизнес, независимо дали това са нашите съдружници, шефове, служители, или доставчици. От професионалистите в мултилевъл маркетинг-а няма да чуете „Сега ще те запозная с едно момче от София“, а по-скоро „Ще те запозная с един професионалист, който ще ти е много полезен в това, което правиш. Аз лично съм се убедил в неговите качества“. Има разлика, нали? По този начин, и клиентите ще имат доверие и респект към вас и вашия бизнес. Взимат го от вас самите.

Принцип № 2 Отнасят се сериозно към бизнеса – „каквото повикало, такова се обадило“

Този принцип е тясно свързан с първия. Какъвто и бизнес или допълнителен източник на доходи да имате, трябва да се отнасяте сериозно към него. Не може да сте на сериозни разговори с потенциален клиент, да отговорите на позвъняване и да кажете, че сега сте на една „срещичка“ и свършвате след 5 минути. Как ще реагира човека отсреща? Няма да му е приятно, а какво остава да прави бизнес с вас. Нямам как да сте успешен предприемач (изградил успешен МЛМ екип), ако неглижираш заниманието си или го поставяш на по-ниска позиция от другите си дейности. Все пак, това е бизнес, от който може да се печелят над 1млн годишно. Въпрос на правилна нагласа.

Принцип № 3 Няма безплатен обяд

Няма нищо безплатно. Само така, то ще има стойност за теб. Привърженици сме на безплатните неща (а и живеем във века на споделянето и информацията), но знам, че този принцип има място в един успешен бизнес. Това се отнася дори до дребни на пръв поглед неща като дискове със записани лекции на успешни хора, каталози, мостри, рекламни брошури и други. Всички те са платени. Безплатното всъщност в МЛМ компаниите е най-ценното нещо, с което те разполагат – опита на много хора, превърнат в обучение. То, обаче ти се полага само при постигнати резултати, за които ти си заплатил най-вече със своето време и внимание.

Принцип № 4 Не се отказвай

Този принцип е ясен – хората отзи бизнес не се отказват. И естествено това рано или късно се награждава с успех. Дори да си им отказал около десетина пъти да се „видите на по кафе“, те пак ще ти звъннат със същата оферта. Супер дразнещо и досадно, но всеки от нас преминава през различни периоди в живота си..нИ винаги можеш да се научиш на нещо полезно, стига да дръзнеш да го опиташ. На мен ми се е случвало да откажа няколко пъти предложение, предполагам и на вас също. Но съдбата обича смелите, така, че който опитва нови неща и е постоянен в избора и действията, той ще успее. Гарантирано!

Принцип № 5 Добра CRM система

Всеки успешен МЛМ партньор (или както се казва в съответната компания) е изградил безотказна система за управление на взаимоотношенията си със своите клиенти и хората от екипа. Най-често те използват екселска таблица, в която записват името на проспекта (потенциалния клиентили дистрибутор) и след това в отделните колони кога са се чули или видели с него, какво са се разбрали, кога ще се чуят пак, до кога трябва да се доставят продуктите и всичко, което се сетите. Вкючително предпочитания и полезни навици на партньора. Много малко предприемачи изграждат такава подробна система, а списъкът с клиентите ти е едно от най-ценните неща за всеки бизнес. Дори, бих казала – НАЙ-ценното!

Принцип № 6 Вярват в продуктите си

В доста от големите компании, които съм работила, служителите не вярват в продуктите на компанията. Когато ги попитам какви са проблемите, те винаги ми казват, че техните продукти са прекалено скъпи и продажбите ще се увеличат само, ако намалим цените. След това следват десетки примери как конкуренцията предлага стоки и услуги с по-ниски цени и „хората ходят при тях“. След като внимателно ги изслушвам им казвам „Ако клиентите винаги търсеха най-ниската цена производителите на Ферари, Порше и Мерцедес щяха отдавна да са фалирали, а по улиците щеше да се движат само дачии и грейт уол-ове“.

Хората от МЛМ бизнеса мислят по същия начин – независимо какви продукти предлагат, за тях те всичките са мерцедеси. Никога няма да чуете, че стоките на конкурентите са по-добри. По-евтини – да, но и качеството им е по-ниско. Всички служители на големи компании и собственици на малък бизнес трябва да вярват по същия начин на своите продукти.

Принцип № 7 Споделяй знанието

За разлика от корпоративния свят, където всеки пази знанията за себе си и не иска да ги споделя, то в света на МЛМ това е основно правило и утвърден принцип. Колкото повече знаят хората от твоя екип, толкова повече ще печелиш и ти самият. Ние, в моя екип, също вярваме, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Само така ще израснем като раса и като човешки същества.

Вашият коментар