Финансова независимост

Какво е финансова независимост?

Съдържание на статията

  Темата за „финансовата независимост“ е много важна за всеки от нас. Поне вярваме, че е така, докато не се срещнем с реалността. А тя е, че болшинството хора са необразовани и нереализирани, а някои дори абсолютно неграмотни финансово! Нека хвърлим малко светлина по темата като кажем, че има 3 типа категории хора.

  Единият тип е категорията на „Финансово ЗАВИСИМИТЕ хора“. Това са хората, които ходят на работа заради парите. Те не искат да поемат отговорност за личния си живот. Живеят в илюзията, че управляват живота си, а всъщност са абсолютно и напълно зависими от волята на работодателите. Те продават на пазара на труда сами себе си и по-точно единственият си личен капитал, с който разполагат по рождение – отреденото им време живот на Земята. Те разменят време за пари и очакват всеки месец трудовото си възнаграждение. Живеят и работят от месец за месец, от заплата до заплата. Те са зависими. Това е система на недостиг. Тук играта е на надмощие: ръководител – подчинен.

  „Финансово НЕзависимите“ са хора, които вече не зависят пряко от работодателя си. Често са хора от свободните професии, възможно е да са собственици на малък и среден бизнес, или хора, които са много добри професионалисти, които разменят своите професионални качества за много пари. Те имат думата на пазара на труда. Високо платени са. Достатъчно високо, че да могат да имат спестявания, имоти, инвестиции или други заделени ресурси и средства, които ги правят практически финансово НЕзависими от пазара на труда и работодателите.

  Финансово независими ли сте? - SuccessInLife.eu

  Обикновено тези хора продължават да работят, но го правят от страст, от призвание, защото им харесва. Това са хората, за които поговорката казва „Направи хобито си работа и никога повече няма да ти се налага да работиш“. Те могат да си го позволят. Техният труд е значително по-скъпо платен труд в сравнение с работата на трудов договор. Често, за да постигнат това ниво, на тях им се налага да учат и да работят дълго време усилено и най-вече върху самите себе си, да се променят и настройват, за да направят от себе си най-добрия шедьовър. Тук имаме система на равенство. Печеля – печелиш. Взаимна изгода, защитават се интересите и на двете страни.

  „Финансово СВОБОДНИ“ са хората, които разполагат вече с достатъчно лични средства, че практически имат всичко каквото пожелаят и което може да се купи с пари. Те не само, че печелят достатъчно средства за себе си, семейството си, за хората работещи за тях, за обществото и им остават достатъчно пари за инвестици и капиталовложения, дарения, обществено значими проекти, институции и т.н. Те са свободни, те имат всичко. Често това им дава и власт… но как, над кого и за какво?! Ето тук вече говорим за изобилие и надареност. Системата е печеля – печелиш – печелят много други хора. Принципа на синергията, когато сбора на двама в името на обща кауза, мисия, цел, която дава добро на много други хора, е предпоставка всички да печелят повече.

  И както вече предполагам сами се досещате, разликата е най-вече в манталитета, в начина на мислене, в начина на възприемане на света, менталната нагласа и светоусещане, както и в действията породени от това.

  А ти вече определи ли се в коя от изброените до тук категории попадаш? Искаш ли да качиш нивото си? Имаш ли нужда, желание и стремеж към това? Ако НЕ, то няма какво повече да получиш тук. Спри да четеш и излез от сайта, за да не си губиш времето, то е ценно и е единствената ти разменна монета, така, че го пази – ще трябва на работодателя ти. Ако ДА, то продължавай да четеш статията по-надолу.

  Ако още не си открил твоя начин за преминаване към по-горно ниво, то виж моето конкретно, изпитано и проверено, работещо предложение.

  Бъди финансово независим - SuccessInLife.eu
  Бъди финансово независим – SuccessInLife.eu

  Разбирането за финансови потоци или Потоци пари.

  Нека да си припомним книгите на Робърт Кийосаки, автор на бестселъра „Богат татко, беден татко„. Според него, можем да разделим социума на 4 квадранта. В първи квадрант „Н“ са наемниците. Те разменят време за пари и са зависими от работодателите си. Тук попадат всички, които работят на трудов договор. Хората със свободни професии и собствениците на малък бизнес са в квадрант „С“. Те разменят още повече от времето си за повече пари. Работят много, не разполагат със свободно време, зависими са от „клиентите“, които трябва да им заплатят за извършената работа, предложена под формата на продукт или услуга. Тук са хората със свободни професии, предприемачите с малък бизнес. Тези два сегмента са хора, които са в капана на собствената си работа и време и живеят месец за месец или от заплата до заплата, разменяйки някакво време за сума пари.

  Не така стои въпроса за представителите на едрия бизнес в квадрант „Бизнес Системи“. Тук са хората, които са успяли да организират бизнеса си така, че да мотивират другите хора да работят за тях. Тези предприемачи не са зависими от собствения си труд, а от уменията, труда и потенциала на хората, които са привлекли към своя бизнес. Критерият дали успешно пасвате в този сегмент, е колко време можете да не се занимавате пряко Вашия бизнес, а само чрез кратки инструкции и напътствия той да продължава да ви носи същите доходи, както и когато сте посвещавали времето си на него. Хенри Форд е казвал, че предпочита умни хора да работят за него, отколкото той да научи всичките неща, които те знаят. И четвъртият квадрант „И“ са Инвеститорите. Това са хората, натрупали вече достатъчно количество пари и специфични познания по инвестиране, така че да могат успешно да ги инвесетират в доходоносни проекти, бизнеси и начинания. Тук вече можем да кажем, че парите правят пари. Хората в тези два сегмента вече НЕ разменят време за пари и не зависят линейно от времето си. Те разполагат с повече време за себе си и любимите си занимания.

  4-те потока на парите, Р. Кийосаки – successinlife.eu

  Представителите на всеки един от 4-те квадранта имат специфични психологически характеристики, образования и познания. Факт е обаче, че 95% от работещите хора попадат в сегментите от ляво, „наемни работници“ и „свободни професии“. Те са в капана на своето врем. Малко от тези представители успяват да се прехвърлят и то частично към „инвеститорите“ или „бизнес системи“. Пример за това е, ако след многогодишна работа са успели да спестят пари, които да ги инвестират в жилище, което да дават под наем. Така те ще си осигурят един допълнителен постоянен доход и структурата на техните доходи ще се промени от 100% труд в 80% труд и 20% инвестиции.

  Възможни пътища към финансова независимост

  Съществуват няколко основни варианта за навлизане в десните два сегмента и постигане на финансова независимост:

  1. Стандартен начин – имате идея, притежавате познания и опит за продажби, организация на хора, маркетинг, привличате капитал и основавате ваш собствен бизнес. До тук звучи лесно, но след това идват трудностите в изграждане на системата ви на работа, назначаване на квалифициран персонал, да бъдете лидер и т.н. Фактите показват, че в период от 5 години, едва 5% от стартиралите бизнеси са стабилни и продължават развитието си. Тази статистика за период от 10 години е едва 2,5% .
  2. Франчайз – харесвате вече разработена система на работа на някой бизнес и тя може да бъде закупена. Закупувате пакета „know-how“ и започвате да прилагате всяка една стъпка, която пише в наръчниците за изпълнение на условията и предписанията за бизнеса. Примери за това в България са ресторанти „Хепи“, „Фурнети“, „Сладкарници Неделя“, както и международния вече „Макдоналдс“. Тук, ако следвате стъпките в документацията, която сте закупили, вероятността за успех е 80%. За да се възползвате от тази възможност, трябва да инвестирате значителни средства в закупуване на франчайз и време в неговото организиране, както и в управлението на хора. В сравнение с т.1, тук успехът е много по-гарантиран, но се изисква и значителна инвестиция.
  3. МЛМ е третият възможен път към финансова независимост – мулти левъл маркетинг. За да стартирате такъв тип бизнес, препоръчително е да намерите компания с традиции, опит и добре разработена система за възнаграждаване. Важно е продуктите да са с много високо качество. А за вашия успех най-съществено ще се окаже отново образованието, но този път то е съчетано и с опита. Намерете си лидери – ментори, които вече са успешни и искат да ви водят и да споделят опита си. Прагът за навлизане в такъв тип бизнес е пренебрежимо малък в сравнение с т.1 и т.2. Започвате практически от абсолютната нула и в рамките на 5 години имате реална възможност да станете милионер. Големият плюс е, че преди Вас има хора, които вече са минали през стъпалата на израстване и могат да Ви бъдат много полезни с лидерство и съвети. МЛМ е достъпен за всички и чрез него всеки би могъл да изяви себе си. Най-много милионери, започнали от нулата са станали такива чрез МЛМ.

  Финансова независимост, webinar 29/10/2020

  И това не е всичко! Ако още не си открил твоя начин за преминаване към по-горно ниво, то виж моето конкретно, изпитано и проверено, работещо предложение тук.

  Свържете се с мен на тел: +359 88 834 7930 или използвайте контактната форма. 

  Вашият коментар