„Шлифоващият диаманти”: 5 причини да прочетете тази книга

Шлифоващият диаманти

„Шлифоващият диаманти” е написана от Геше Майкъл Роуч, който е будистки монах и получава задачата да започне бизнес и да изкара един милион долара в рамките на една година. Така той се превръща в един от основателите на голяма компания в диамантения бизнес и натрупва милиони. За всичко подробно Геше Майкъл Роуч разказва с тази своя книга, наречена неслучайно „Шлифоващият диаманти”. Дори в това има специален смисъл, за който ще научите още от първите страници.

5 причини да прочетете тази книга:

1. Ще научите за невероятните възможности на човешкия дух. Впечатляващи са не само постиженията на този американец и автор на книгата, който след години наред обучение в будистки манастир, се оказва първият западен човек от 600 години насам, който получава титлата „Геше”, но и успява от нищо да съгради бизнес за милиони. Още по-невероятното е, че това би могъл да направи всеки от вас, ако се потруди за това и се запознае с принципите от книгата.

2. Вероятно и вие, като мен някога, може да подходите с известно недоверие към всичко, което включва карма, Буда и т.н., заради комерсиализирането и размиването на стойностното в това религиозно учение в съвременния свят. Но е факт, че споделеното за „семената” работи. За това свидетелства положителният опит на много хора, включително и на мен. Тогава защо да не разширим малко възприятията си и да опитаме нещо различно – това би могло само да подобри начина ни на живот – моя, твоя, нашия и на другите хора. Да живеем по-добре – това е наистина добра причина да се прочете една книга.

3. „Шлифоващият диаманти” по същество си представлява бизнес наръчник. Съдържа съвети, дава примери и посочва конкретни методи и похвати, с които може да натрупате цяло състояние. Успоредно с това научвате и как да се грижите за здравето си и да подобрите взаимоотношенията си с хората. Това не е книга, която лесно се чете, затваряте и я подреждате на рафта. Въпреки, че историята в нея е много интересна и увлекателна, ще ви се иска четенето да върви по-бавно, защото така ще можете да го осмислите. Дори ще искате впоследствие отново да се връщате към книгата и да разгръщате страниците ѝ, за да си доизясните или припомните някои моменти, особено що се отнася до практическите съвети.

4.Книгата е увлекателен разказ за зараждането и проблемите, с които се сблъсква едно бизнес начинание. Ще разберете за подробности и истории от живота и работата в диамантените компании. Ще научите повече за диамантите, за шлифоването и продажбата им.

5. Успоредно с получаването на познания за диамантите и развитието на собствен бизнес, ще имате възможност да научите и много за схващанията в тибетския будизъм. Геше Майкъл Роуч освен, че е специалист по санскрит, тибетски и руски езици, работил е като преводач и е основател и ръководител на Институт и проект по съхранение на азиатското литературно наследство. Преподавател по будизъм – все пак той е признат за будистки учител от самите монаси след сериозни изпитания и повече от 20 години обучение.

Да вземем за пример основното схващане, споделено от Геше Майкъл Роуч: „Шлифоващият диаманти” сама по себе си е „пустота” – от вас зависи в какво ще я превърнете и как ще я приемете. Може да е просто книга, която ще прочетете или вещ, която събира прах в дома ви или по книжарниците и никога няма да разгърнете. А може да се превърне и в инструмент, с който да спечелите много пари или да направите своя живот и на хората около вас много по-добър и щастлив. Всичко зависи от вас, от това, което правите и от отношението ви към останалите.

Вашият коментар